h1

Het Rijksdaggebouw in Berlijn

maart 23, 2010

Het Rijksdaggebouw in Berlijn is het parlementsgebouw van Duitsland. Het wordt ook wel Rijksdag (Reichstag in het Duits) genoemd. Tussen 1933 en 1999 werd het gebouw niet gebruikt door het parlement. In 1999 werd echter besloten het gebouw toch weer in gebruik te nemen. Het is een gebouw in eclectische stijl, dit houdt in een combinatie van verschillende bouwstijlen. In dit geval een combinatie van oude en nieuwe bouwstijlen.

Een stukje geschiedenis van het Rijksdaggebouw:

Waarschijnlijk wel bij velen bekend is de Rijksdagbrand in 1933. Deze gebeurtenis heeft Hitler aangegrepen om de totale macht over Duitsland te grijpen. De communistische partij werd verboden, waardoor de NSDAP de volledige macht kreeg. Voor deze brand, die plaatsvond op 27 februari 1933, is de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe opgepakt, vervolgd en uiteindelijk zelfs geexecuteerd. Het wordt echter betwijfeld of hij ook daadwerkelijk degene is geweest die de brand heeft aangestoken, of iemand hem daarbij heeft geholpen, etc.

Voor Hitler kwam de Rijksdagbrand dus eigenlijk wel opvallend goed uit. Tevens werd er handig gebruik gemaakt van de situatie. Dit is een van de redenen waarom er verschillende theorieen bestaan over de brand. De communisten zeiden bijvoorbeeld dat de nazi’s de brand zelf hadden aangestoken, om vervolgens een reden te hebben hun uit de politiek te verbieden en van der Lubbe als zondebok aan te wijzen. Zo zouden ze van der Lubbe hebben aangemoedigd de brand te stichten, hem toen geholpen hebben en hem toen bewust daar achtergelaten hebben zodat hij “op heterdaad” betrapt kon worden. De nazi’s dachten weer dat van der Lubbe de brand had aangestoken, met hulp van zijn medecommunisten om een communistische revolutie te ontketenen. Een andere theorie beweert weer dat van der Lubbe de brand helemaal zelf heeft aangestoken.

Uiteindelijk is het Rijksdaggebouw gerestaureerd en in 1999 weer voor politieke doeleinden in gebruik genomen. Een bezoek aan het Rijksdaggebouw zal zeker de moeite waard zijn. Een van de meest beroemde kenmerken van het gebouw is de glazen koepel bovenop het gebouw. Deze koepel is zelfs doormiddel van een trap te beklimmen. Vanaf dat punt krijg je een mooi uitzicht over Berlijn. Om een bezoek aan het Rijksdaggebouw te brengen is een van de vele appartementen in Berlijn misschien een leuk idee…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: